Asmodee, de grootste verdeler en uitgever van gezelschapsspellen in België valt twee keer in de rijzen

07 november 2023
in Events

In oktober 2023  werden de winnaars bekend gemaakt van Speelgoed van het Jaar 2023. Asmodee, de grootste verdeler en uitgever van gezelschapsspellen in België, viel maar liefst twee keer in de prijzen. Het gezelschapsspel Piratenplank van Black Rock Games kaapte de prijs weg in de categorie “kinderspellen”. ​ Bij de “denk- en logicaspellen” viel Orbito in de prijzen. Dit strategische bordspel werd ontwikkeld door de Vlaamse spellenfabrikant FlexiQ en bevordert het flexibel denk- en aanpassingsvermogen van kinderen én volwassenen. ​

Voor de 24ste keer organiseerde de Belgische Speelgoedfederatie de ‘Speelgoed van het Jaar’-verkiezing. Een jury van professionals uit de sector en journalisten koos voor zes verschillende spelcategorieën telkens één winnaar uit. Asmodee werd twee keer bekroond. Zo won Piratenplank in de categorie “kinderspellen”, dankzij de eenvoud van het spel, de hoge herspeelbaarheid en het leuke design van de doos en de figuurtjes.

Met het spel Orbito sleepte Asmodee de eerste prijs in de wacht in de categorie “denk- en logicaspellen”. De jury prees het spellenmerk FlexiQ als nieuwkomer in de industrie, en het zowel doordachte en vernieuwende karakter van Orbito, alsook de mooie vormgeving.

“We zijn bijzonder trots om deze awards in de wacht te slepen. Het bevestigt dat we er nog steeds in slagen om de allerbeste gezelschapsspellen op te nemen in ons assortiment, stuk voor stuk spellen die garant staan voor uren spelplezier!” ​ zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België. “Piratenplank is een spel dat tot de verbeelding spreekt, dat verwondering creëert. Orbito is dan weer bijzonder uitdagend om te spelen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Als nieuwkomer in de markt een dergelijke prijs in de wacht slepen, zegt iets over de kwaliteit van het FlexiQ-spellengamma.”

Orbito van FlexiQ: een Belgisch spel dat doet nadenken

Orbito is een vlot strategisch spel voor twee spelers. Het spel werd ontwikkeld op basis van wetenschappelijke modellen en praktijkinzichten van experten en versterkt vooral het planmatig en strategisch denken. Het kan gespeeld worden door kinderen vanaf zeven jaar. Naast Orbito bevat de FlexiQ-spellenreeks ook spelletjes voor kinderen vanaf vijf jaar, zoals Pattern Party en Takamachi. Monster Mash, SwitchIt!, HandsUp!, MakeAMooove! en Trixo maken de reeks compleet.

"Spellen doen sowieso altijd nadenken, maar met deze reeks gingen we nog een stapje verder", zegt Peter Robberecht, oprichter van FlexiQ. “Cognitieve flexibiliteit is een echte levensvaardigheid die kinderen én volwassenen vooruithelpt. Door ons aanpassingsvermogen te challengen kunnen we ons volledig potentieel bereiken in een steeds veranderende wereld. ​ Dat Orbito vandaag verkozen is tot één van de zes beste gezelschapsspellen in België, maakt me bijzonder gelukkig én trots.”.

‘Speelgoed van het Jaar’ is niet alleen dé jaarlijkse hoogmis voor speelgoedfabrikanten en -verdelers, voor kinderen is de verkiezing hét moment om hun verlanglijstje voor de Sint en Kerst op te maken. Asmodee België tipt uiteraard de twee winnende spellen:

Orbito

Leeftijd: 7+ | Aantal spelers: 2 | Duur: <15 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Orbito is een vlot strategisch spel voor twee spelers. Leg om de beurt één van je knikkers op het spelbord en probeer vier knikkers van jouw kleur in een horizontale, verticale of diagonale lijn te krijgen. Beëindig je beurt door de Orbito-knop in te drukken. Daardoor verschuiven alle knikkers één positie in hun ‘orbit’. Zo veranderen alle knikkers tijdens elke beurt van plaats. Zo daagt Orbito, zelfs met vooraf bepaalde ‘orbits’, het aanpassingsvermogen uit van de meest ervaren spelers.

Piratenplank

Leeftijd: 5+ | Aantal spelers: 2-4 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 27,99 euro

Opgepast, valgevaar! Doorzoek de schatkist van de kapitein en leg gewicht op de planken van je tegenstanders, zodat ze in het water vallen. Maar als je wordt betrapt, moet je een veld naar voren gaan op je eigen plank. De eerste piraat wiens plank uit balans geraakt, verliest het spel. Alle spelers die nog op hun planken staan, winnen!

www.asmodee.be/nl

Meer in deze categorie: