Eén op de vijf Belgen kan niet tegen zijn verlies

17 maart 2023
in Trends

Kan jij niet tegen je verlies? Dan ben je niet alleen want bijna 1 op de 5 Belgen (19%) geeft aan een slechte verliezer te zijn. Een gezelschapsspel spelen, leidt dan ook bij meer dan de helft (54%) wel eens tot een discussie. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen, van Asmodee België, marktleider als verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen. “Voor veel spelers is de discussie achteraf deel van het spelplezier, een teken dat het een goed potje was” zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België. De helft van de ondervraagden (51%) geeft aan een gezelschapsspel te spelen om te winnen. Vooral mannen (58%) en min 34-jarigen (62%) lijken dat belangrijk te vinden. “Willen winnen is op zich een goede eigenschap, maar tegen je verlies kunnen ook. Verliezen kan je trouwens leren, onder andere door de juiste gezelschapsspellen te kiezen”. Asmodee België geeft tips om te leren verliezen én nog meer plezier te beleven aan een gezelschapsspel.

We hebben allemaal die ene broer, zus, vriend of vriendin die niet tegen zijn of haar verlies kan. Toch beschouwt slechts 19% van de Belgen zichzelf als een slechte verliezer. Vooral min 34-jarigen (32%, tegenover 16% van de 35 tot 54-jarigen en 12% van de 55-plussers) lijken het er moeilijk mee te hebben. Daarnaast blijkt de competitiedrang het grootst bij wie vaak speelt: van wie wekelijks speelt, geeft 6 op 10 aan dat ze spelen om te winnen (64% tegenover 45% bij mensen die sporadisch spelen).

Dat er met een slechte verliezer rond de tafel, wel eens een discussie ontstaat, is dan ook geen verrassing: meer dan de helft van de Belgen (54%) maakte het al eens mee dat er discussie of ruzie ontstond na het spelen van een gezelschapsspel. Vooral bij gezinnen met inwonende kinderen blijkt dat herkenbaar te zijn (72%).

“Willen winnen is op zich een mooie eigenschap, maar tegen je verlies kunnen, is dat uiteraard ook. Verliezen kan je nochtans leren en de keuze van het juiste spel kan je daarbij helpen. Zo komen er meer en meer coöperatieve spellen op de markt, waarbij je als team tegen het spel strijdt in plaats van tegen elkaar. Als team is het ervaren van verlies doorgaans draaglijker. Met dit type spellen zien spelers gemakkelijker in dat het niet draait om de overwinning, maar om de leuke tijd die je samen beleeft.”, klinkt het bij Bert De Smet.

Verliezen kan je leren

Ook wie graag speelt om te winnen, kan leren om een goede verliezer te worden. Asmodee België geeft 5 concrete tips om beter tegen je verlies te kunnen en het spelplezier des te groter te maken:

Met coöperatieve spellen win of verlies je als team

In een coöperatief spel speel je niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Je werkt samen om het spel te verslaan. Als het niet lukt, verlies je als team, niet als individu. Dat maakt het verlies draaglijker. Leuke coöperatieve spellen zijn Fun Facts, So Clover, Chronicles of Avel en Pandemic. ​

​ ​ 2. Kies een spel waar je goed in bent

Speel je een klassiek bordspel, kies dan regelmatig een spel waar je echt goed in bent. Niets is zo frustrerend dan telkens opnieuw te verliezen. Zorg dat het spel aangepast is aan je leeftijd en niveau en die van je medespelers. Speel je graag een strategisch denkspel, maar heb je nog weinig ervaring, dan zijn Ticket to Ride, 7 Wonders Architects en Azul ideaal om mee te starten. Speel je liever een snel partyspel dan zijn Jungle Speed en Just One eenvoudige spellen die leuk zijn voor elk spelersniveau. ​

​ ​ 3. Hoe meer je verliest, hoe beter!

Hoe meer je iets doet, hoe beter je het kan. Dat geldt ook voor verliezen. Spellen spelen die je kent, is leuk, maar kom op tijd uit je comfortzone met een nieuw spel of een nieuwe spelpartner. Laat kinderen ook niet zomaar een spel winnen. Dat hebben ze immers sneller door dan we denken. Het genot van de overwinning is des te groter wanneer ze voelen dat ze die zélf bereikt hebben. ​

​ ​ 4. Balen is oké. Meer zelfs, je leert ervan!

Verloren? Dat is balen! (H)Erken dat gevoel voor jezelf en spreek erover met anderen. Hoe meer je het uitspreekt, hoe gemakkelijker je het leert relativeren. ​ ​

​ ​ 5. Willen winnen is een goede eigenschap

Willen winnen getuigt van drive, doorzettingsvermogen en ambitie. Heeft jouw medespeler verloren en heeft-ie het daar moeilijk mee? Prijs hem of haar voor die mooie eigenschappen. Ook als je zelf verliest, is het belangrijk om jouw doorzetting en ambitie als iets positief te blijven zien.

www.asmodee.be/nl/wist-je-dat-1-op-5-belgen-niet-tegen-zijn-verlies-kan/

Laatst aangepast op woensdag, 22 maart 2023 09:51
Meer in deze categorie: