Melissa & Doug verovert zijn plek op de Europese markt

27 februari 2019

Het merk Melissa & Doug bestaat al dertig jaar. Het Amerikaans bedrijf is in die periode uitgegroeid tot een top 15-speler wereldwijd. Ook in Europa begint de trein van Melissa & Doug op snelheid te geraken. In twee jaar tijd is het Europese team gegroeid van twee naar 15 personen. Michiel Das is een van de mensen die het merk ook in de Benelux nog beter op de kaart wil helpen zetten.

“Onze boodschap begint steeds beter aan te komen bij de klanten”, zo vertelt Michiel Das. “Melissa & Doug staat voor producten met open-ended-play. Dat betekent dat telkens weer de verbeelding getriggerd wordt, en de creativiteit gestimuleerd wordt. Wij willen producten ontwikkelen om kinderen op een gezonde manier te laten spelen met een houten puzzel, met een auto of met een verkleedkostuum waarin ze zich helemaal kunnen uitleven met hun fantasie. Dat staat bij ons voorop.”

Aanbod op maat van de retailer

In de loop der jaren heeft  Melissa & Doug heel wat verschillende productcategorieën in het assortiment opgenomen. “Het is dus niet zo dat wij van 1 of 2 categorieën afhankelijk zijn. Onze achtergrond situeert zich in het hout met een belangrijke rol voor allerlei houten (geluids-)puzzels en leuke houten producten voor peuters/kleuters. Maar daarnaast hebben wij ook andere categorieën zoals grote pluche, arts & crafts, keukentjes, verkleedkostuums, en nog zoveel meer. We hebben een range van zo’n 600 à 700 SKU’s. We gaan telkens met een klant rond de tafel zitten en we stellen de producten voor die voor hen relevant zijn. Dat is een werkwijze die goed werkt om ons merk in de markt te zetten.”

Succesvolle beurs

Nürnberg is voor ons één groot succes geweest. We stonden in een andere hal, tussen spelers die voor ons relevant waren. Onze stand hebben we totaal anders gepositioneerd, waardoor het makkelijker was voor een klant om te begrijpen waar we voor staan. Uiteraard hebben we ook een aantal nieuwe producten gelanceerd, die heel goed zijn aangekomen bij onze klanten. Dit jaar verwelkomen we vliegers in ons assortiment. Er zijn grote, luxueuze keukensets,  playsets, openklapbare speelkoffertjes… We kregen heel wat enthousiaste reacties, en er waren heel goede meetings met de retailers.”

Prijsbeleid op maat van Europa

Retailers reageerden in Nürnberg ook enthousiast op een belangrijke beslissing van Melissa & Doug. “We hebben ook een gigantische strategische verandering doorgevoerd voor wat betreft onze winkeladviesprijzen. In heel veel categorieën hebben we deze drastisch naar beneden bijgesteld. Doordat ons team in Europa aan het groeien is, zitten wij dichter bij de klant en kunnen we beter de signalen opvangen van hoe onze producten geprijsd moeten worden. Zo komen we tot een realistisch prijsbeleid, op maat van de Europese markt.”

Gezonde groei

Melissa & Doug wil in Europa stap voor stap, en op een gezonde manier groeien. “Onze distributie is substantieel aan het groeien, met enkele grotere accounts. Bovendien hebben we nu ook een Europees magazijn, waardoor we op zeer korte termijn kunnen shippen, in kleine aantallen. Dat maakt dat we ook geen voorraadrisico’s creëren bij de klant. Dat spreekt heel erg aan, en zorgt ervoor dat we in Europa het merk verder kunnen uitrollen, zo besluit Michiel Das.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: + 31 6 121 83 750

Meer in deze categorie: