Speelgoedwebshop Fairplace vindt vaste stek in Kortrijk

23 oktober 2023
in Nieuws

 De Belgische webshop met duurzaam speelgoed Fairplace bestaat dit najaar 10 jaar. Al enkele jaren wordt de webshop gerund vanuit Kortrijk (Rijselsestraat 23) maar pas dit jaar is er op het gelijkvloers ook een fysieke winkel bijgekomen. Met een vaste stek in Kortrijk willen de oprichters de komende jaren doorgroeien tot 1 plek met het grootste aanbod duurzaam speelgoed in de regio.

Met bescheiden middelen runnen de oprichters Yves Vercruysse (Ingelmunster) en Christophe Toye (Beveren-Leie) het bedrijf al sedert 2014. Een kantelpunt met sterke groei kwam er in de coronacrisis toen iedereen plots online speelgoed bestelde om de coronaperiode te overbruggen. Het bedrijf verdubbelde toen zijn omzet. Daarna kwam er géén terugval maar wel een belangrijke ingreep: alle voorraad, logistiek en kantoren werden in eigen handen genomen en gebundeld op 1 adres: het gebouw 'Korner' in de Rijselsestraat 23 (hoek aan pleintje Petit Paris). Dat is eigendom van Leiedal en wordt beheerd door HangarK.

Webshop opent de deuren tijdens 2 popup weekends
Momenteel wordt de winkel verder ingericht op 3 verdiepingen van het gebouw, en er staan 2 popup weekends gepland dit najaar. Eentje in de aanloop naar Sinterklaas en eentje tegen Kerst. Data onderaan.

Yves Vercruysse: "Het is voor ons een experiment om een fysieke winkel te runnen, na al die jaren als online shop. Maar we zijn er klaar voor en de eerste test is positief: de winkel heeft een goeie locatie in het winkelwandelgebied van Kortrijk, en 20 lopende meter etalage. Die is nu kleurrijk ingericht en de nieuwsgierigen komen mondjesmaat een kijkje nemen. We hopen natuurlijk op een massale opkomst tijdens de 2 popup weekends."

'Magische week 42'
Christophe Toye: "Deze derde week van oktober is in de speelgoedsector bekend als de 'Magische week 42'. Dat is het moment waarop alle speelgoedboekjes in de bus vallen en het Sinterklaasaanbod overal zichtbaar wordt. Bij Fairplace groeit het aanbod dit jaar sterk en de webshop is volledig vernieuwd. Niet alle speelgoed doet het even goed, maar wij merken een toename in het zogenaamde STEM-speelgoed (technisch-educatief), bij 'open end' speelgoed waarmee kinderen zelf de regels bepalen en vreemd genoeg ook in het buitenspeelgoed. Daarnaast is dit ook een ongeziene hit voor kleinere kinderen: de kleurrijke Stapelstenen:

Nu is het hopen op een goed eindejaar waarin kinderen en (groot)ouders nog meer kiezen voor duurzaamheid ?
Christophe Toye: "Duurzaamheid is het nieuwe normaal aan het worden, en wij zijn daar intussen al 10 jaar actief mee bezig. We geven online steeds meer duurzame tips en speelideeën, en velen appreciëren onze eigenzinnige en humoristische insteek. Een blik op onze website www.fairplace.be zegt voldoende, en op sociale media (Facebook en Instagram) krijgen we lovende reacties op onze inspanningen."

Nog een primeur: Fairplace neemt deel aan het project 'Re-Zip' samen met Bpost en verpakkingsspecialist RajaPack. Een online besteller kan kiezen om zijn/haar pakje op te laten sturen in een herbruikbare doos. Bij aankomst wordt die doos terug gevouwen, gesloten met velcro en in eender welke Belgische brievenbus gedropt, zonder postzegel. Bpost engageert zich om die verpakkingen proper te maken en terug in circulatie te brengen zodat 1 doos tot 7 keer kan hergebruikt worden. Een Deens initiatief dat nu naar België overwaait.

Vandaag (20/10) zijn bij Fairplace de eerste bestellingen in deze dozen buitengegaan en we hopen op een positieve evaluatie van het project. Te zien in onze winkel in Kortrijk.

Agenda dit najaar
- Weekend van de Webshop: 27-29 oktober met kortingen in veel Belgische webshops
- SINT Popup bij Fairplace 10-11-12 november
- KERST popup bij Fairplace 15-16-17 december
Uren: vrijdag van 14-18u/zaterdag van 10-18u/zondag van 14-18u.

Laatst aangepast op maandag, 23 oktober 2023 17:07
Meer in deze categorie: